Boeven vinden zichzelf sociaal


In de menselijke psychologie is sinds een paar jaar een zeer vreemd fenomeen bekend, de beter-dan-gemiddeld waan. Vraag tien studenten in te schatten of ze het slechter of beter doen dan de gemiddelde student en de twee slechtsten zullen als antwoord geven dat ze het veel beter doen dan de meeste anderen. Waar dat vandaan komt, is tot op heden een raadsel.

Het zou kunnen zijn dat de slechtste studenten zo slecht zijn in hun studie, dat ze het vermogen missen om te analyseren hoe ze zelf presteren. Het kan ook zijn dat jezelf veel te hoog inschatten een psychologisch trucje is. Daarmee houden de twee slechtste studenten hun positieve zelfbeeld in stand.

De beter-dan-gemiddeld waan is aangetroffen in allerlei beroepen en bij verschillende activiteiten, zoals autorijden en spelletjes doen. Maar zouden gevangenen het ook hebben? Aan de universiteit van Southampton (GB) interviewden ze 85 gedetineerden. Wat vonden die van zichzelf? De antwoorden waren opmerkelijk.

De gevangenen, die deels voor geweldsdelicten en inbraak vast zaten, vonden zichzelf meer dan gemiddeld sociaal. Maar ook rechtschapener, eerlijker, groothartiger, aardiger en in alle opzichten humaner dan de andere gevangenen en de gemiddelde burger. Alleen op het gebied van wetstrouw schaalden de gevangenen zichzelf lager in.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het blad British Journal of Social Psychology, roept deze houding vragen op over de mogelijkheid van re-socialisatie van gevangenen in de maatschappij. Ze zullen misschien minder hun best doen om sociale vaardigheden te leren, die hebben ze immers toch al – denken ze.

Dit onderzoek uit maart is uitgeroepen tot meest opmerkelijke psychologische nieuws van 2014.