Boeing 787 moet uit- en ingeschakeld worden, anders doet hij het niet goed


Boeing 787

De Boeing 787 moet eens in de eenenvijftig dagen uit en aangezet worden, anders krijgt het computersysteem een overload en kan het toestel ernstige problemen krijgen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben dat laten weten, na berichten in de luchtvaartmedia. De KLM en TUI vliegen met dit type toestel.

Volgens de nieuwe richtlijn kan het vliegtuig, als het computersysteem langer dan anderhalve maand is ingeschakeld, misleidende gegevens presenteren aan de piloten. Daaronder luchtsnelheid, hoek ten opzichte van de aarde, hoogte en indicaties voor het gebruik van de motor. Bovendien werken de waarschuwingstonen voor te hoge en lage snelheden dan ook niet meer. Dat is levensgevaarlijk.

De fouten zijn het gevolg van overvolle geheugenbuffers. Die leeg je door het toestel helemaal uit te schakelen.

Boeing heeft de 787 verkocht aan 59 luchtvaartmaatschappijen. Momenteel vliegen enkele honderden exemplaren. Het in- en uitschakelen van de vliegtuigen is een tijdelijke fix, de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten roepen Boeing op om een betere oplossing te vinden.

Boeing heeft al een tijdje ernstige problemen met een ander type, de 737 Max. Van dat toestel zijn twee exemplaren neergestort door een fout in een systeem om het toestel stabiel te houden. Alle 737 Max staan al meer dan een jaar aan de grond terwijl Boeing een oplossing zoekt.

Ook de 787, bijnaam de Dreamliner, had eerder ernstige technische problemen. De accu’s konden vlam vatten tijdens de vlucht. Dat probleem is verholpen.