Boeddhistisch beeld nep


Groot nieuws een maand geleden. Er was een duizend jaar oud boeddhabeeldje gevonden dat door de nazi’s uit Tibet zou zijn geroofd. Het beeldje was ook nog eens uit een meteoor gehakt. Alleen rijzen er steeds meer twijfels over de echtheid van het kunstwerkje. Een rapport over het beeldje door Dongguk Universiteit in Zuid Korea rept over een ‘pseudo-Tibetaanse vormgeving’. Zo heeft de afgebeelde godheid een broek aan, terwijl het gebruikelijk is ze in een gewaad af te beelden.

Ook draagt deze Boeddha schoenen, terwijl in Tibet tot midden deze eeuw alleen laarzen werden gemaakt. Volgens expert Achim Bayer, opsteller van het rapport, is dan ook sprake van een twintigste eeuwse vervalsing, waarschijnlijk gemaakt door Europeanen met een beperkte kennis van de Tibetaanse cultuur.

Kenners van de nazi-expedities denken dat de Duitsers zelf de vervalsing gemaakt kunnen hebben voor propaganda doeleinden. Ook is het mogelijk dat het beeld van nog recentere datum is en een verzamelaar veel geld heeft gekost.

Follow Faqtman on Twitter