Bodycam zorgt voor meer schieten


police

Amerikaanse politiemannen die een bodycam dragen, trekken vaker hun dienstwapen om te schieten. Deze opmerkelijke conclusie valt te lezen in een onderzoeksrapport van Temple University in de Verenigde Staten. Tot nu toe werden draagbare camera’s bij politiemensen gezien als een middel om politiegeweld te beteugelen, maar in de praktijk vinden 3,64 procent meer schietpartijen plaats waarbij een agent iemand doodt.

In 2015 schoot de politie in Amerika 986 personen dood. Een aantal van die schietpartijen heeft gezorgd voor grote onrust in de maatschappij, vooral zwarte en latino verdachten lijken een grotere kans op een kogel te maken. Een bodycam maakt die kans nog groter, vooral zwarte en gewapende verdachten worden vaker neergeschoten als de agent in kwestie weet dat het incident wordt opgenomen, blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers schrijven dat toe aan wat zij het Ferguson-effect noemen. Dat is de plaats in de staat Missouri waarin 2014 rellen uitbraken na het doodschieten met 12 kogels van een ongewapende dief. Kort daarop werden bij veel politiecorpsen lichaamscamera’s ingevoerd, zodat geen onduidelijkheid kon bestaan over de toedracht. Maar Ferguson zorgde ook voor meer terughoudendheid bij politiemensen, de agent die schoot, werd vervolgd en bedreigd.

Agenten vuren sinds die tijd wellicht minder snel, vooral op zwarte verdachten, is de theorie. Tenzij ze een bodycam hebben, zodat te zien is dat ze terecht schieten. Daarmee kunnen ze snel na de schietpartij worden vrijgesproken. De cijfers tonen dat ook aan, vooral zwarte en gewapende verdachten sterven bij een bodycam immers sneller door een kogel uit een politiewapen.

Wat laat het aantal dode verdachten dan wel dalen? Het gebruik van smartphones, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Een agent die een smartphone bij zich heeft waarmee hij in verbinding staat met de criminele database, schiet 2,72 procent minder mensen neer. Ook het gebruik van statistische analyse van criminaliteit leidt tot iets minder schietpartijen, waarschijnlijk omdat de politie dan ziet hoe groot een risico daadwerkelijk is.