Bloot stimuleert brein


Als je straks een moeilijk examen hebt, of je moet een andere moeilijke taak uitvoeren, kijk dan eerst even naar een plaatje van een blote dame (als je een man bent) of een blote man of vrouw (als je een dame bent). Het zien van een naakt van het andere geslacht zorgt dat je hersens een tandje bijschakelen.

Onderzoekers in Finland lieten proefpersonen foto’s zien van mensen en auto’s. Bij het bekijken van mensen werd een grotere hersenactiviteit gemeten dan bij auto’s; bij foto’s van mensen in zwemkleding werd nog meer hersenactiviteit zichtbaar.

Eerst naaktfoto's kijken, dan aan het werk.
Waren de mensen naakt, maar van hetzelfde geslacht, dan werkten de hersens nog harder. Maar de hoogste activiteit vertoonden mannen die plaatjes van blote vrouwen zagen. Die activiteit hield daarna nog een lange tijd aan – vandaar het advies over het examen.

Waarom vinden hersens bloot zo fijn? Volgens de Finnen is kleding op de evolutionaire tijdschaal een redelijk recente uitvinding. Onze voorouders liepen constant naakt rond en letten goed op lichamen van anderen om informatie te verzamelen over bedreigingen en mogelijkheden om te paren. Wij hebben die obsessie met naakte lichamen geërfd, vooral als het om mogelijk paren gaat.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter