Blonde serveerster krijgt meer fooi


Blond zijn heeft veel voordelen, blijkt wederom uit een Amerikaanse studie.

Ben je een vrouw en werk je in de horeca? Dan doe je er goed aan om je haar te blonderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Philadelpia blijkt namelijk dat blondines tot acht procent meer fooi krijgen dan collega’s met een andere haarkleur.

Onderzoekster Melissa Galm analyseerde gedurende twee maanden de fooien van serveersters in een restaurant. De blonde serveersters verdienden stelselmatig meer dan de rest. Toen de blondines hun haar echter donker verfden en de anderen een blonde coupe namen, veranderde dit: de namaak-blondines zagen hun fooi met gemiddeld 5 procent toenemen, terwijl bij de donker geverfde vrouwen het omgekeerde gebeurde.

'Heeft het gesmaakt?' Foto: © Bibacomua | Dreamstime.com

Dat blondines in het voordeel zijn hebben wetenschappers al eerder aangetoond. Zo bleek uit een Franse studie dat mannen intellectueel slechter presteren na het zien van een blondine dan na het zien van een brunette, waardoor de blondines intelligenter afsteken (weg dus, met het dommeblondje-cliché). Ook zouden blondjes een avontuurlijk seksleven hebben dan hun donkerharige seksegenoten, beweren wetenschappers van de Nottingham Trent Universiteit.

Maar waarom doen blonde lokken het zo goed? Veel baby’s, peuters en kleuters hebben een blonde haardos, maar met de jaren wordt zelfs het blondste haar donkerder. Hierdoor associëren we blond haar met jeugdigheid, beweren psychologen. Hoe blonder het haar, hoe jonger iemand oogt. Voor mannen is het evolutionair gezien handig om op jonge vrouwen te vallen, omdat deze vrouwen vruchtbaarder zijn, dus voelen ze zich sneller aangetrokken tot een dame met een blonde coupe. Mannen die een voorkeur hebben voor blond zijn dus onbewust op zoek naar een jeugdige en vruchtbare vrouw.

Bron: Universiteit van Philadelphia. Foto: AlaskanDude