Blonde blanken van recente datum


Blonde blanken zijn pas zeer recent op de wereld gekomen. Dat beweert een Noors wetenschapsteam.

In Egypte bouwden ze de piramides, in zuidelijk Engeland werden een paar zware stenen in een cirkel gezet bij wat later het plaatsje Stonehenge zou worden. En in Scandinavië en noordelijk Duitsland begonnen ineens kinderen geboren te worden met een witte huid en blond haar.

Zo ongeveer ziet de geschiedenis van het derde millennium voor Christus er uit, althans, volgens onderzoekers van de universiteit van Oslo in Noorwegen. Zij geloven dat het ‘noordelijke type’ (blond haar, blauwe ogen, lichte huid) pas 5000 jaar geleden is begonnen te ontstaan. De oorzaak is een verandering van dieet van de mensen in noordelijk Europa, waardoor er een vitamine-D tekort ontstond.

Inwoners van Noorwegen, Zweden en Denemarken gingen ineens minder vis eten en legden zich toe op het verbouwen van voedsel en het eten van vlees. Daardoor kregen ze te weinig voedingsstoffen binnen, waaronder vitamine-D. Als reactie daarop werd hun huid lichter. Dat klinkt logisch, hoe lichter een huid is, hoe beter het vitamine-D uit zonlicht kan opnemen.

Door een lichtere kleur aan te nemen, kregen de Scandinaviërs weer genoeg vitamines binnen. Door evolutie kregen ze steeds minder pigment in hun huid en haar, tot ze compleet blond waren.