Bloemen hebben interne klok


Wikimedia

Voor bloemen geldt hetzelfde als voor mensen: het is niet erg dat we niet altijd even lekker ruiken, maar het gaat erom dat je op het juiste moment wel lekker ruikt. Maar wij mensen hebben klokken aan de muur en agenda’s op zak om te weten dat het tijd is om naar het werk te gaan of dat er zo een spannende date aankomt. Bloemen moeten af en toe ook lekker ruiken, namelijk als bijen op zoek zijn naar honing en hen kunnen bevruchten. Maar hoe weten bloemen dat het tijd is om representatief en aantrekkelijk te zijn?

Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben onlangs ontdekt welk mechanisme ervoor zorgt dat de petunia zo precies weet wanneer ze lekker fris moet ruiken. De bloem blijkt een interne biologische klok te hebben die bepaalt wanneer de juiste chemicaliƫn moeten worden uitgestoten.

Een serie genen met de naam LHY zorgen ervoor dat de petunia en andere bloemen klok kunnen kijken. Ze houden de geur van de bloem in toom tot de zon begint onder te gaan. De natuurlijke bestuivers van de petunia, zoals de pijlstaartvlinders, zijn namelijk vooral tijdens de schemering aan het werk.

De LHY-genen zijn al langer bekend, maar nu is voor het eerst een verband gevonden met de biologische klok van bloemen. De onderzoekers konden het effect vaststellen door dat eiwit te onderdrukken en te bevorderen. Het bleek dat zonder het eiwit de bloemen te vroeg hun geur verspreiden en met extra eiwit de bloemengeur juist helemaal uitbleef.