Spieren van astronauten krijgen geen lucht


Skylab_2_Conrad_using_bicycle_ergometer

Astronauten zijn minder fit doordat er minder zuurstof door hun lichaam beweegt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder negen ruimtevaarders.

Een team van bewegingfysiologen werkten samen met wetenschappers van NASA om te onderzoekers op welke manieren een lang verblijf in de ruimte het hart en de bloedvaten beïnvloedt. Wat ze ontdekten, is dat de astronauten maar liefst dertig tot vijftig procent minder goed kunnen sporten.

De oorzaak is dat het hart en kleine bloedvaten er onder gewichtloosheid niet goed in slagen om zuurstof naar de spieren te transporteren. Als de werking van hart en bloedvaten afneemt, kun je geen zwaar werk meer doen. Voor het eerst is nu aangetoond dat niet alleen het hart, maar ook de microcirculatie van het bloed binnen haarvaten er iets mee te maken heeft. Het is in de ruimte niet direct een probleem, omdat alles rondzweeft en je weinig kracht nodig hebt. Het wordt wél een probleem als een astronaut een keer wel iets moet doen waar hij of zij spierballen voor nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan het handmatig openen van een bevoorradingscapsule of -in de toekomst- het helpen van een gewonde collega op een verre planeet. Ook bij landingen op aarde of andere hemellichamen is het handig als ruimtevaarders nog voldoende kracht hebben voor ruimtewandelingen of reddingsacties, mocht er iets misgaan.

Voor het onderzoek werden gegevens van negen mannelijke en vrouwelijke astronauten gebruikt die zo’n zes maanden in het Internationaal Ruimtestation hadden vertoefd. De astronauten maakten een paar keer per maand ritjes op een hometrainer al voordat ze de ruimte ingingen. Zo konden de wetenschappers de kracht van de astronauten vaststellen, door hun zuurstofopname, hartslag, hemoglobine-niveaus en doorbloeding te meten. Op die manier wordt duidelijk hoeveel zuurstof het lichaam naar de spieren weet te krijgen. De oefeningen werden herhaald enkele dagen nadat de astronauten terugkeerden naar aarde zodat de verandering konden wordt vastgesteld.

De nieuwe kennis is leuk om de gezondheid van astronauten te verbeteren, zeker voor toekomstige lange ruimtevluchten, maar het onderzoek kan mogelijk ook oudere patiënten op aarde met hartproblemen helpen. Bij hen gebeurt namelijk hetzelfde.