Bloedtest voorspelt kans op zelfmoord


Ongeveer een miljoen mensen per jaar maken bewust een einde aan hun leven. Ten minste een deel daarvan zou op tijd kunnen worden gered met een bloedtest, hopen wetenschappers van de Indiana University School of Medicine.

De onderzoekers volgden 3 jaar lang een groep mannelijke patiënten met bipolaire stoornis. Bij deze aandoening wisselt de stemming regelmatig (van manisch naar depressief en andersom). De patiënten moesten regelmatig op gesprek komen en er werd elke paar maanden bloed van hen afgenomen.

Er bleken zes stofjes in het bloed voor te komen die de kans op zelfmoord voorspelden. De concentratie van deze zogenoemde biomarkers was sterk verhoogd bij patiënten die een snelle switch maakten van het hebben van totaal geen zelfmoordgedachten tot een sterke drang tot zelfdoding. Hetzelfde werd gezien bij patiënten die ook daadwerkelijk een zelfmoordpoging deden.

Volgens de onderzoekers duidt de verhoogde staat van de biomarkers op een veranderde genexpressie. Vooral het gen SAT1, betrokken bij de stofwisseling, gaf een goed indicatie van een zelfmoordpoging op komst.

De volgende stap in het onderzoek is het onderzoeken van vrouwelijke patiënten met bipolaire stoornis, om te zien of er geslachtsverschillen zijn. Bovendien wil het onderzoeksteam groepen patiënten met andere typen van zelfmoordneigingen, zoals de meer geplande variant, aan een bloedtest onderwerpen.

De studie is vandaag online gepubliceerd in het vakblad Molecular Psychiatry.

Foto: Sara Björk