Bloedtest toont hersenschudding aan


Handig voor op het sportveld: een nieuwe test toont binnen een uur aan of iemand een hersenschudding heeft of niet. De ontdekking is gedaan in Zweden, waar aan de universiteit van Göteborg is gezocht naar manieren om mogelijke hersenbeschadiging bij atleten snel te beoordelen.

Een team van de universiteit nam aan het begin van het seizoen 2012-2013 bloed af bij alle spelers van de professionele ijshockey-competitie. Daarna werd bij spelers die tijdens de competitie hard hun hoofd stootten, onmiddellijk weer bloed afgenomen. Daarna werd ook normaal neurologisch onderzoek gedaan om na te gaan of er van een hersenschudding sprake was.

Tussen september en december alleen al hadden 35 van de 288 spelers een hersenschudding, wat ijshockey tot een van de neurologisch meest gevaarlijke sporten maakt. Het bloed van deze spelers vertoonde binnen een uur na het incident een verhoogd gehalte van het tau-eiwit, een stof die in normale hoeveelheden helpt het centraal zenuwstelsel aan te sturen. Een verhoogd gehalte wordt ook waargenomen bij hartpatiënten en mensen met reuma.

Met de bloedtest hebben teamartsen een nieuw middel in handen om al aan de zijlijn een definitieve diagnose te stellen. Ze kunnen een speler sneller naar de kant halen en behandelen. Dat is vooral voor het verdere leven van de speler gunstig. In de VS hebben duizenden voormalige American Football-spelers afgelopen augustus een schadevergoeding van 765 miljoen dollar gekregen vanwege hersenbeschadigingen. Sommige van deze spelers hebben te maken met vroegtijdige dementie omdat ze niet op tijd uit het veld zijn gehaald nadat ze een hersenschudding opliepen.

Het Zweedse onderzoek staat in het vakblad JAMA Neurology.