‘Bloedplasma is geen medicijn tegen Corona’


Lang was er hoop dat het bloed van voormalige Corona-patiënten anderen zou kunnen beschermen tegen het virus. Helaas, zeggen Argentijnse onderzoekers, dat blijkt op geen enkele wijze. Uit het bloed halen artsen plasma, dat antilichamen zou moeten bevatten tegen de ziekte en kan worden toegediend bij mensen die zwaar ziek zijn.

Voor hun studie namen de Argentijnen meer dan driehonderd patiënten met ernstige ontstekingen door SARS-CoV-2. Tweehonderd daarvan kregen het plasma toegediend van mensen die de ziekte eerder hadden gehad. Honderd kregen deze behandeling niet, maar ontvingen een placebo. Het toedienen van plasma zou het ziektebeeld van de patiënten moeten verminderen, was de hoop.

De Argentijnen zagen echter bij geen van de mensen die plasma kreeg enig verschil ten opzichte van de controlegroep, zo schrijven ze in het New England Journal of Medicine. Alle proefpersonen hadden het normale ziekteverloop, vijfentwintig mensen, een normaal percentage patiënten, stierven aan de ziekte.

De Argentijnen halen daarmee exact hetzelfde resultaat als een kleinere test in India. Zwaar ziekte mensen hoeven niet op plasma te rekenen als medicijn. Het kan wel zijn dat de therapie voor mensen met een milder ziekteverloop wel vermindering van de symptomen geeft, schrijven de Argentijnen in hun onderzoeksrapport.