Bloed, hart en longen ruiken mogelijk ook


De geur van versgebakken broodjes en koffie is niet alleen voorbehouden aan je neus. Ook je interne organen zouden ze kunnen ruiken. Ze bevatten namelijk dezelfde geurreceptoren als de neus. Dat ontdekte een onderzoekteam onder leiding van Peter Schieberle van de Technische Universiteit van München.

De neus gebruikt maar een klein gedeelte van de geuren die ze ontvangen; veruit het grootste gedeelte vindt de weg naar de maag, en komt via de bloedstroom bij de interne organen terecht. Maar wetenschappers hadden tot nu toe geen idee of die interne organen ook wat deden met die geuren.

Dat onderzochten Schieberle en collega’s. Hun focus lag op zogenaamde biogene amines. Deze geurstoffen zijn te vinden in onder andere chocolade, vlees, melk en kaas. In een experiment bleken geïsoleerde bloedcellen naar de geurmoleculen toe te bewegen – zoals onze neus de geur van versgebakken broodjes volgt. Niet alleen bloedcellen, maar ook cellen van hart, longen en andere interne organen bleken aangetrokken te worden door de geur.

Of de organen ook echt kunnen meegenieten van de geur van de steak die we eten, blijft natuurlijk de vraag. Misschien is het een bevestiging van wat de neus al had bepaald: dit is goed, ik wil meer.