Bloed geven goed voor je


bloed donatie

Bloedbanken hebben het moeilijk, steeds minder mensen geven bloed. De afgelopen tien jaar is het aantal bloeddonors in Nederland bijvoorbeeld met 20 procent afgenomen. Maar ze kunnen bij hun campagnes een nieuw argument inzetten: bloed geven is goed voor de donor.

Dat is de uitkomst van de Duitse organisatie voor transfusiegeneeskunde, DGTI. Zij ontdekten dat regelmatige bloeddonors minder vaak een hartaanval krijgen en veel minder last hebben van hoge bloeddruk. Vooral dat laatste is belangrijk, aangezien een iets minder hoge bloeddruk al leidt tot veel minder hartproblemen.

Bloeddonors die wel gezondheidsproblemen hebben, komen daar sneller achter, aangezien ze bij iedere donatie worden onderzocht. Verkeerde bloedwaardes en hoge bloeddruk worden zo sneller opgemerkt, zodat de behandeling op tijd kan beginnen.

De grote vraag is of mensen die bloed geven van zichzelf gezonder zijn, of dat ze gezonder worden door het geven van bloed. Volgens de Duitsers zijn gezondere mensen eerder geneigd bloed te geven, maar is het proces van doneren ook goed voor de donor. Door de tijdelijke vermindering van de hoeveelheid bloed daalt de bloeddruk. Het lichaam moet werken om het verloren bloed weer aan te vullen, wat goed zou zijn voor de stofwisseling.

Donorbloed wordt gebruikt om patiënten na een operatie weer aan te laten sterken. Maar het kan ook als medicijn dienen, bijvoorbeeld na een behandeling tegen kanker.