Blinden kunnen gezichten horen


Ja, de kop boven dit artikel klopt. Er is een nieuwe technologie ontwikkeld om blinde mensen te helpen in het sociale verkeer. Daarbij wordt door een computer een gezichtsuitdrukking veranderd in een geluid. Door dat geluid goed te interpreteren, kunnen blinde mensen opmaken of hun gesprekspartner boos, verdrietig of juist blij is.

Het systeem is ontwikkeld aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (Israël) en is vooral bedoeld voor mensen die vanaf hun geboorte blind zijn. Zij hebben over het algemeen een scherper gehoor ontwikkeld om het niet aanwezig zijn van beeld te compenseren. Die vaardigheid wordt nu met technologie ondersteund. Het systeem om emoties te horen is een technologie die sensory substitution device wordt genoemd.

De Israëli’s leerden een groep blinden in ongeveer 70 uur om de geluiden te herkennen die horen bij bepaalde houdingen en gezichtsuitdrukkingen. Na die tijd waren de proefpersonen in staat om goed te horen hoe iemand stond en welke gezichtsuitdrukking zij had. Dat helpt enorm bij sociale interactie. Een hersenscan die werd gemaakt terwijl proefpersonen daar mee bezig waren, toonde aan dat ze vooral het deel van de hersens gebruikten dat normaal dienst doet om beelden te verwerken.

Het onderzoek wordt beschreven in het vakblad Current Biology.