Blinde ratten ‘zien’ noorden


Het brein van zoogdieren is flexibel. Blinde ratten die een elektromagnetisch kompas geïmplanteerd krijgen, ‘zien’ het noorden. Dat is aangetoond met een experiment van de universiteit van Tokio in Japan. De onderzoekers maakten ratten eerst kunstmatig blind door hun oogjes dicht te naaien. Daarna kregen de ratten op hun kop een kompas, dat met twee elektrische draadjes verbonden was met hun visuele zenuwen.

Daardoor konden de ratten ‘zien’ waar het noorden is. Maar zou het ook helpen om bijvoorbeeld de weg te vinden? De Japanners bedachten een doolhof, waar op bepaalde plekken lekker voer lag. Ziende ratten vonden na verloop van tijd makkelijk hun weg naar de smakelijke traktatie. Maar ook de ratten met het kompas op/in hun hoofd wisten na een paar keer experimenteren hoe ze naar het voer moesten komen.

Daarmee is volgens de Japanners aangetoond dat de hersens kneedbaar zijn en de ene soort input makkelijk inruilen voor een andere soort. Visuele informatie wordt zonder problemen vervangen door ruimtelijke. Ze geloven daarmee in de toekomst ook blinde mensen te kunnen helpen. Ze stellen voor eerst geomagnetische sensoren in blindenstokken te verwerken, maar wellicht kan later ook bij de mens een kompas in de hersens worden gebouwd.

Het onderzoek staat in het vakblad Current Biology.