Blinde molrat kankerresistent


Je zult maar een blinde molrat zijn. Het knaagdier is niet bepaald moeders mooiste, hij leeft grotendeels ondergronds en kan bar weinig zien. Maar de beestjes worden wel uitzonderlijk oud (ruim 20 jaar) en dat heeft mede te maken met een heel bijzondere eigenschap: ze krijgen nooit kanker. Biologen van de University of Rochester (VS) hebben nu uitgevogeld hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Een blinde molrat in het midden-oosten. (Foto: Bassem18/CC-BY-SA-3.0)

De onderzoekers haalden cellen uit een blinde molrat en dwongen die te leven in een groeistimulerende omgeving. Maar na vijftien tot twintig celdelingen bleken de cellen een voor een het loodje te leggen. Niet alleen de op kanker lijkende cellen, maar ook hun gezonde buurcellen moesten eraan geloven. Er bleek een complete schoonmaak plaats te vinden.

Volgens de onderzoekers herkenden de cellen het dreigende gevaar en produceerden ze massa’s van een speciaal eiwit, interferon-b├Ęta. Dit eiwit zette vervolgens het zelfmoordmechanisme van de cellen in gang.

Het onderzoeksteam hoopt nog uit te vinden hoe de productie van het zelfmoordeiwit precies wordt getriggerd. Als ze dat eenmaal weten, ligt de weg open naar een nieuwe anti-kankertherapie bij mensen.

Follow Faqtman on Twitter