Bliksem sturen met lasers


In het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances beschrijven Canadese onderzoekers een nieuwe manier om elektrische ontladingen met lasers te sturen. Het lijkt erop dat ze de elektriciteit zelfs obstakels kunnen laten ontwijken.

Bliksemafleiders vergroten de kans dat de bliksem op een punt inslaat waar het iets veiliger is, maar het pad dat een bliksemschicht kiest, blijft heel grillig en erg onvoorspelbaar. Om de weg die elektriciteit kiest te onderzoeken, lieten de onderzoekers een vonk overslaan tussen twee elektroden. Dat is niks nieuws – zulke vonken worden gebruikt in verlichting en in ontbrandingsmotoren. Nu is echter geprobeerd of het pad van de vonken met een laserstraal beïnvloed kon worden. Met een laser kon inderdaad de elektrische lading langs een net boogje worden geleid. Een rechte lijn lukte ook, en wat in theorie nu ook zou moeten kunnen is een S-vormig pad creëren door verschillende lasers te combineren.

Volgens een van de wetenschappers van het Canadese instituut INRS-ÉMT (‘Énergie Matériaux Télécommunications’) is de ontdekking dat dit mogelijk is een veelbelovende stap in een nieuwe richting van onderzoek – en niet alleen maar omdat zij lasers en bliksem zo gaaf vinden. Het is nu nog maar een eerste bewijs dat het concept werkt in een proefopstelling van enkele centimeters breed in een laboratorium. Daarbij zijn nu erg sterke lasers gebruikt. Het kan nog even duren voordat we tijdens een flinke onweersbui werkelijk de blikseminslagen kunnen omleiden.