Blijf van de helium af!


We verkwisten helium door er ballonnen mee op te blazen. Terwij we het juist zouden moeten gebruiken voor de wetenschap.

Helium is zeldzaam aan het worden op aarde. Hoewel het element in grote hoeveelheden in het universum te vinden is, kun je het op aarde alleen winnen uit aardgas. Dat is slecht nieuws, want helium is bijvoorbeeld hard nodig om deeltjesversnellers te koelen. Zonder helium kun je dergelijke experimenten vergeten. Ook hersenscans zijn mogelijk dankzij de koeling met helium.

Maar wat doen we met dat zeldzame gas? Ballonnen mee opblazen. Je kent ze wel, die leuke met Disney-figuurtjes er op. Dankzij de helium stijgen ze op. De prijs van helium is dan ook net zo hard gestegen in de afgelopen jaren. Je betaalt voor een kilo nu tegen de 600 dollar.

Het hoge prijskaartje is niet eens het ergste, er is soms gewoonweg niet genoeg helium meer voorradig. Natuurkundige Oleg Kirichek van het Rutherford Appleton Laboratory in het Verenigd Koninkrijk, stelde vorige week vast dat er onvoldoende helium voorradig was om een experiment uit te voeren. Hij riep in het blad The Observer de wereld dan ook op minder frivool met helium om te springen. Dus niet om je stem te vervormen tot Donald Duck of om ballonnen met op te blazen.

Follow Faqtman on Twitter