Blije mensen zijn gevaarlijk


Positief zijn is goed, maar niet altijd even handig. Vrolijke en verliefde mensen, reageren minder alert in gevaarlijke situaties. Tot die conclusie komt cognitief neurowetenschapper Henk van Steenbergen.

Blije gevaarlijkerd
Foto: Flickr.com/gwillmore

Van Steenbergen onderzocht of emoties ons helpen of juist in de weg staan wanneer we iets ingewikkelds moeten doen. Hij liet proefpersonen naar muziek luisteren of plaatjes kijken om in een bepaalde emotie te komen en testte daarna de reactiesnelheid. Met hersenscans legde hij vast wat er in het brein gebeurde tijdens die testjes en kwam tot de conclusie dat onze hersenen minder waarschuwingssignalen afgeven wanneer we positief zijn.

Wanneer je blij achter het stuur van je auto kruipt en in een gevaarlijke verkeerssituatie terecht komt, ben je een gevaar op de weg. Blije mensen trappen minder snel op de rem dan iemand die met het verkeerde been uit bed is gestapt. Van Steenbergen: “Positieve emoties remmen de activiteit van deze alarmgebieden in het brein. Mensen in een vrolijke stemming reageerden daardoor minder alert in de testen dan mensen in een negatieve emotionele toestand.”

Verliefde mensen reageren ook niet optimaal. Van Steenbergen stuurde hen met een opdracht het laboratorium in. Uit onderzoek bleek dat mensen met vlinders in hun buik zich minder goed op hun taak konden concentreren: ‘Waarschijnlijk gebruiken zij hun cognitieve capaciteit vooral om aan hun geliefde te denken, in plaats van aan de taak die zij moeten uitvoeren.”

Het onderzoek van Van Steenbergen is opmerkelijk omdat bijna iedereen waarde hecht aan een positieve stemming. Wie blij is kan de wereld aan, wordt ook door veel psychologen aangehouden. Maar wie blij is loopt dus ook meer risico. De onderzoeker legt uit: “Positieve emoties helpen om stress en spanning tegen te gaan, maar in een moeilijke situatie is dat lang niet altijd handig.”

Henk van Steenbergen verdedigt zijn onderzoek op 17 januari aan de Universiteit Leiden.

Follow Faqtman on Twitter