Blauwe M&M’s genezen gebroken rug


De kleurstof in blauwe M&M’s kan mensen helpen die hun rug hebben gebroken. Je wordt er alleen wel even blauw van.

Onderzoekers in New York (Rochester Universtity) hebben de afgelopen vijf jaar geëxperimenteerd met de kleurstof uit blauwe M&M’s om uit te vinden wat dat goedje precies in ons lichaam doet.

Brilliant Blue G (BBG), de commerciële naam van de blauwe stof, blijkt bij ratten wonderen te kunnen verrichten bij ernstig rugletsel. De onderzoekers verwachten bij mensen hetzelfde effect.

Bij ratten en mensen die hun rug breken, komt een stof vrij die adenosine trifosfaat heet. Deze stof houdt in normale omstandigheden onze cellen in leven door energie af te geven. Bij een gebroken rug komt er echter zo veel van vrij, dat het cellen overvoert met energie, waardoor ze afsterven. Vaak is deze massale celdood ernstiger dan de gebroken rug zelf; mensen kunnen er de beweging in hun onderlichaam door verliezen.

Een injectie met BBG vlak bij de wond, helpt het lichaam om de cellen in leven te houden. Daardoor kan een ergere verwonding worden tegengegaan terwijl het slachtoffer naar het ziekenhuis gaan. Ratten met een gebroken rug die BBG kregen, konden later minstens strompelen, terwijl soortgenoten die niets hadden gekregen allemaal kreupel werden.

De behandeling met BBG belooft dus fantastische resultaten. Er is alleen één bijwerking: je wordt er tijdelijk blauw van. De ratten uit het onderzoek liepen enkele weken rond met een blauwe huid, het meest duidelijk te zien op poten, oren en neus. Na verloop van tijd trekt de blauwe kleur echter weg. Het vermogen om te lopen blijft.

Muis na behandeling. Foto: Rochester University
En je moet de hele tijd flauwe grappen aanhoren over je drankgebruik. Foto: Rochester University