Blauw licht helpt bij winterdepressie


Winterdepressie? Neem kleurentherapie. En vergeet dan vooral de blauwe lampen niet. Deze kleur helpt namelijk bij het verwerken van gevoelens.

Blauw licht verhoogt de communicatie tussen de twee hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van emoties. Dat bewijst een internationale studie onder leiding van de universiteit van Luik.

Blauw licht helpt je bij het verwerken van emoties.

Zeventien vrijwilligers werden afwisselend in groen of blauw licht gezet, af en toe onderbroken door complete duisternis. Terwijl de vrijwilligers onder de lampen zaten kregen ze ook verschillende geluidsfragmenten te horen, sommige neutraal, andere met boze ondertoon.

Om de proefpersonen zich niet te veel te laten concentreren op de toonhoogten, moesten ze aangeven of het om een mannelijke of vrouwelijke stem ging.

Bij het onderzoek werd de hersenfunctie gemeten met behulp van functionele magnetische resonantie imaging (fMRI), een medische procedure waarbij de activiteit van hersengebieden zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Tijdens het blauwe licht en de boze stemmen werd een sterkere hersenactiviteit gesignaleerd tussen de gebieden die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van emoties.

Uit eerdere onderzoeken werd al duidelijk dat blauw licht van invloed kan zijn op de afgifte van hormonen, lichaamstemperatuur, slaap, aandacht en waarneming.

Met de ontdekking dat blauw licht ook de verwerking van gevoelens verandert, hopen de onderzoekers beter te begrijpen op welke manier lichttherapie helpt bij winterdepressies en andere stemmingen. Ook de invloed van blauw licht op de werkplek zou hiermee verklaard moeten kunnen worden.

Foto:Flickr

Follow Faqtman on Twitter