Blauw, de warme kleur


Iedere interieurontwerper zal je vertellen dat blauw een koele kleur is en rood een warme. Maar is dat wel zo? Het Japanse telecombedrijf NTTC heeft een interessant experiment gedaan waarbij proefpersonen een donkere kamer in werden geleid. Ze kregen als instructie om hun handen op twee platen te leggen, eentje die rood opgloeide en eentje die een blauwe zweem verspreidde.

Daarna moesten mensen aangeven welke plaat het warmst aanvoelde. Beide platen waren even warm.

Opmerkelijk genoeg kozen vrijwel alle proefpersonen voor de blauwe plaat. Dat verwonderde de onderzoekers, die hun experiment nog een keer hebben nagemeten om te zien of ze een fout hadden gemaakt. Alles was tiptop in orde. Sterker nog, de Japanners moesten de rode plaat 0,5 graad warmer maken voor de proefpersonen die als warmste aanmerkten.

Er blijkt dus een ander mechanisme aan het werk te zijn. Volgens de onderzoekers verwacht het menselijk brein waarschijnlijk bij de kleur blauw koelte. We stellen ons daarom in op een koud gevoel aan onze huid. Wanneer een blauw oppervlak dan warm blijkt te zijn, maakt het dat we nog warmer door ons verwachtingspatroon. Rood zou daarentegen warm moeten zijn. Is het dat niet, dan slaat ons brein door en maakt het gevoelsmatig nog wat kouder.

Het onderzoek is verschenen in de wetenschappelijke database Scientific Reports.