Blanke Amerikaan sterft sneller


graven

Alcohol, drugs en misdaad, het gaat niet goed met lager opgeleide blanke Amerikanen. Ze sterven daardoor vroeger dan eerst. Vooral de vijftigste verjaardag van een witte Amerikaan met alleen high school is riskant, beweert een onderzoeksrapport van Princeton University.

Onderzoekers van die universiteit bekeken de statistieken van 45- tot 54-jarige mannen en zagen tot hun verbazing dat tussen 1999 en 2013 het aantal blanke mannen met alleen middelbare school dat was gestorven door alcohol en drugs was verviervoudigd. Het aantal zelfmoorden in die groep ging zelfs met 80 procent omhoog. Bij mannen met een vervolgopleiding was die stijging niet te zien.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat scholing een bepalende factor is geworden bij de levensverwachting. Hadden alle blanke mannen een opleiding gevolgd, dan had het 96.000 vroegtijdige sterfgevallen gescheeld.

Blijft natuurlijk de vraag waarom zo veel blanke Amerikanen vroegtijdig sterven. Volgens de onderzoekers zijn er twee oorzaken. Onder president Bush is de ongelijkheid tussen de boven- en onderklasse enorm toegenomen, waardoor er een ‘epidemie van hopeloosheid’ is ontstaan. Mensen hebben soms wel drie banen en kunnen nog niet rondkomen. Zelfmoord komt daardoor vaak voor.

De andere reden is toe te schrijven aan de regering Clinton. Die stond in de jaren negentig toe dat er zwaardere pijnstillers op de markt kwamen zonder recept. Het aantal verslavingen dat daarvan een gevolg was, vertaalt zich twintig jaar later in sterfgevallen.

Het onderzoek staat in PNAS.