Bizarre vis betrapt


Biologen van het Monterey Bay Aquarium Research Institute in de VS hebben voor het eerst een levende zwarte diepzeehengelvis gefotografeerd. Een onbemande duikboot van het aquarium zag de vis op 600 meter diepte 150 kilometer uit de westkust van de Verenigde Staten. Opmerkelijk is dat de vis een gebroken tand lijkt te hebben.

Diepzeehengelvissen zijn al langer bekend. Alleen hebben onderzoekers tot nu toe alleen dode exemplaren gevonden. Nu zijn er voor het eerst video opnames gemaakt van de vis in haar habitat. Deze zeldzame dieren kunnen waarschijnlijk extreem diep zwemmen en jagen door een lampje aan te doen op een hengel boven hun snuit, vandaar de naam hengelvis.

Kleinere visjes komen op het lichtje af en zwemmen dan rechtstreeks de bek van deze vis in. Alleen de vrouwtjes kunnen zo jagen, de enige taak die mannetjes waarschijnlijk hebben is om nageslacht te verwekken. Daarna sterven ze van honger en uitputting.

Aan de video is te zien dat de vis niet al te snel zwemt. Dit type is gemaakt om andere vissen in de val te lokken, niet om er hard achteraan te zwemmen. Bovendien vragen de biologen zich af of de gebroken tand zal worden vervangen door een nieuwe, of dat deze uit de bek zal vallen zonder vervanging.