Bizar mini-skelet blijkt menselijk


Was het een buitenaards wezen? Een verre voorouder van de mens? Een misvormd kind? Of toch een gemummificeerde foetus? Er was veel discussie rond Ata, een bizar skeletje van 15 centimeter. Onderzoekers Garry Nolan en Ralph Lachman hebben het mysterie nu ontsluierd: Ata was gewoon menselijk.

Het verhaal van Ata begon 10 jaar geleden in de Atacama-woestijn in Chili. Daar werd in een verlaten dorpje het vreemde skeletje aangetroffen in een tas. Het eindigde in een privécollectie in Barcelona en speelde recent de hoofdrol in een documentaire over buitenaards leven en ufo’s.

Nolan en Lachman vroegen de filmakers of ze het skeletje mochten onderzoeken. Ata bleek 10 ribben aan elke zijde te hebben in plaats van de gebruikelijke 12 van een mens. Daarnaast had hij een ernstig misvormd hoofd. Lachman, expert in misvormingen, had nog nooit zoiets gezien.

De twee besloten een DNA-analyse op de botjes uit te voeren. Dat DNA bleek niet vele tienduizenden jaren oud, zoals de verwachting was, maar slechts enkele tientallen jaren. En tot teleurstelling van jagers op buitenaards leven was Ata zonder twijfel menselijk.

Uit onderzoek met röntgenstraling op de gewrichtjes bleek verder dat Ata een 6- tot 8-jarig kind zou moeten zijn. In dat geval zouden drie mogelijkheden de geringe grootte van het skeletje verklaren. Het zou kunnen gaan om ernstige vorm van dwerggroei en dat Ata inderdaad 6 tot 8 jaar werd. Of om een ernstige variant van de verouderingsziekte progeria, waardoor Ata al in de baarmoeder of na een vroegtijdige geboorte stierf van ouderdom. Een derde mogelijkheid is een teratogen, een giftig stof die ernstige misvormingen veroorzaakt. Nolan en Lachman hopen binnenkort door middel van een gedetailleerde genanalyse en weefselonderzoek uit te pluizen welke mogelijkheid de juiste is.

Foto: Garry Nolan