Bizar geologisch verschijnsel na tropische storm


Agatha is pas de eerste storm van het orkaanseizoen in Midden-Amerika, maar de tropische storm heeft nu al zeker 150 levens geëist. Het dodental blijft maar oplopen na de storm die het afgelopen weekend overtrok.

Vooral Guatemala is zwaar getroffen. Volgens president Alvaro Colom moesten 150.000 mensen hun huis ontvluchten. Hij zegt dat de verwoesting na de storm Agatha groter is dan na de orkanen Mitch in 1998 en Stan in 2005.

sinkholeBehalve het menselijk leed zijn bij zo’n storm ook de materiële gevolgen van zo’n storm indrukwekkend.
Als je hoogtevrees hebt, kun je beter niet kijken, maar dit is een bizarre foto.

Dit gat ontstond afgelopen zondag op een kruising in Guatemala-stad. Het is een zinkgat. Zo noemen geologen de gaten die ontstaan na instorting van een holte in het onderliggende gesteente. In dit geval waren ondergrondse waterstromen als gevolg van storm Agatha de oorzaak.

Het is zeker niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. In 2007 werden drie mensen vermist nadat een gat van zestig meter diep ontstond midden in een woonwijk van de Guatemalteekse hoofdstad. Toen zeiden buurtbewoners dat ze al dagen trillingen hadden gevoeld voordat een ondergrondse rioolpijp barstte. Daardoor werd de grond instabiel en kon een compleet huis in het gat verdwijnen.