Bisin: wondermiddel of troep?


De voedselindustrie is in rep en roer. Er is een middel gevonden dat voedsel heel lang houdbaar maakt: Bisin.

Op de dag dat een van onze redacteuren de eerste pepernoten al in de winkel ziet liggen (foei, C1000) komt ook nieuws dat de ontwikkeling van Bisin verder gaat. Dit middel, afgelopen jaar ontdekt in de menselijke ingewanden, belooft een wonder te worden voor voedselbedrijven. Het maakt voedsel bijna eindeloos houdbaar.

Dat lijkt geweldig nieuws. Bisin doodt de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het verrotten van voedsel (met uitzondering van fruit) en het zorgt dat de kans op voedselvergiftiging drastisch afneemt. Maar zitten we er wel op te wachten?

Alleen fruit rot ondanks Bisin gewoon door.

De voedselindustrie is de afgelopen tien jaar erg ver gekomen met het houdbaar maken van eten. Vooral het gebruik van gassen die zuurstof vervangen in verpakkingen is nu wijdverbreid. Zo kun je nu stukjes appel in een zakje kopen. De stukjes worden niet bruin omdat er geen zuurstof in het pakje zit.

Ook anti-oxidanten worden steeds beter in het stoppen van verrotting. Er zijn momenteel 55 goedgekeurde anti-oxidanten (‘E-nummers’) die aan voedsel worden toegevoegd.

Bisin werkt echter anders, het doodt bacteriën. Het middel komt van nature in de mens voor, het werkt in onze darmen om te zorgen dat we niet ziek worden. Hoe zullen onze darmen er uit zien als we nog meer van deze stof binnen krijgen? Omdat Bisin een natuurlijk voorkomende stof is, hoeft het niet te worden goedgekeurd, het kan al binnen een jaar op en in je eten zitten.

Het grootste bezwaar lijkt echter dat een oneindige houdbaarheid van voedsel de laatste stap is richting een samenleving waarin we zelden meer iets vers eten. Dankzij het programma Keuringsdienst van Waarde weten we al dat sommig gehakt dat je in de supermarkt koopt, meer dan drie jaar oud is. Met Bisin verdwijnt de noodzaak om dingen direct na oogst of slacht te consumeren. Het kan het einde betekenen van onze complete culinaire traditie.

Follow Faqtman on Twitter