Bioscoop maakt oude popcorn lekker


Slechte eetgewoontes zijn hardnekkig. Zo hardnekkig dat bioscoopbezoekers die gewend zijn tijdens hun film popcorn te eten, probleemloos een bak oude koude en taaie snacks leegknagen. Uit gewoonte. Onderzoekers van de University of Southern California deden onderzoek naar eetgewoontes en locaties en ontdekte dat de plek waar gegeten wordt, belangrijker is dan de smaak van voedsel.

Popcorn, lekker? (Foto: Wahlander/Flickr)

Om hun theorie te bewijzen, stuurden de Amerikaanse onderzoekers een groep bioscoopbezoekers de zaal in met popcorn. De ene groep kreeg lekkere warme verse gepofte maïs terwijl de andere het moest doen met de restjes van afgelopen week. Na afloop werd er gekeken hoeveel er uit de bakken was gegeten en gevraagd of de testpersonen vaker popcorn aten in de bioscoop. Mensen die niet gewend waren popcorn te eten tijdens de film lieten de oude popcorn staan omdat íe niet lekker was. De groep vaste eters at ook de oude popcorn op.

Hoofdonderzoeker David Neal legt uit: “Als we vaak een bepaald soort voedsel eten op dezelfde plek, verbinden onze hersenen die twee dingen aan elkaar en laten ons eten zolang we op die plek zijn.” Co-onderzoeker Wendy Wood voegt daar aan toe: “Mensen denken dat de hoeveelheid die ze eten afhankelijk is van hoe goed ze iets vinden smaken, maar niemand houdt van oude popcorn. Als we eenmaal een eetgewoonte hebben gevormd, maakt het niet uit hoe het eten smaakt, we eten gewoon zoveel als we gewend zijn.”

Als aanvullend experiment zette de onderzoekers dezelfde groep proefpersonen in een vergaderruimte en deelde weer oude en nieuwe popcorn uit. In deze andere ruimte aten ook de bioscoop-eters minder van de taaie popcorn. Onderzoeker Neal denkt dat hij met deze informatie mensen met slechte eetgewoontes kan helpen: “Soms zijn motivatie en goede voornemens niet genoeg om slechte eetgewoontes zoals te veel eten te breken en is het een goed idee om de omgeving te veranderen. Eten met je andere hand kan overigens hetzelfde effect hebben als op een andere locatie eten.”

Follow Faqtman on Twitter