Bioplastic net zo schadelijk als gewoon


bioplastic

Een van de oplossingen voor het enorme plasticprobleem van deze wereld is de introductie van bioplastic. Dat zou makkelijker afbreken in de vrije natuur en zo een mindere belasting vormen voor het milieu. Maar is dat wel zo? Onderzoek van de universiteit van Plymouth in de Groot-Brittannië toont aan dat het na drie jaar nog niet eens beschadigd is.

Onderzoekers van de universiteit kochten allerlei plastic tasjes, zowel van gewoon plastic als van biologisch afbreekbaar kunststof. Die stelden ze in verschillende omgevingen bloot aan de elementen: zonlicht, wind, zeewater en aarde en wormen. Alle tasjes bleken het slechtst tegen direct zonlicht te kunnen. Het zorgde ervoor dat de materialen onder de microscoop een zeer kleine mate van slijtage vertoonden.

Maar alle methodes bleken het plastic niet af te breken. Noch conventioneel kunststof, noch bioplastic, dat volgens de fabrikanten na gebruik uit elkaar zou moeten beginnen af te breken. Niets bleek minder waar, zelfs na drie jaar vertoonden de meeste monsters nog niet de geringste slijtage. Alleen direct zonlicht had het bioplastic dus een heel klein beetje aangetast.

De Europese Unie is begonnen met een programma om Europa langzaam van haar plasticverslaving af te helpen. Bioplastic speelt binnen dat programma een belangrijke rol. Maar met de huidige onderzoeksresultaten in het achterhoofd is het een vraag of dat wel gaat werken, schrijven de onderzoekers in het vakblad Environmental Science & Technology.