Biologische bestrijding rampzalig


Twintig jaar geleden werd het Aziatische lieveheersbeestje geïntroduceerd als bestrijder van bladluizen. Het leek zo’n mooie biologische bestrijdingsmethode van bladluis. Maar het werd een ramp, blijkt uit onderzoek van Universiteit Wageningen. De Aziatische soort verdringt inheemse lieveheersbeestjes en is inmiddels een plaagdier omdat het binnenshuis voor vervuiling kan zorgen en de smaak van wijn aantast.

Het Aziatische lieveheersbeestje, Harmonia axyridis, oorspronkelijk uit China en Japan, onderscheidt zich van de Europese soorten doordat het groter is en het een deukje in het dekschild op het achterlijf heeft. Het exotisch insect is begin jaren negentig in Frankrijk ingevoerd. Rond 1996 is het insect ingezet in Nederland. Het Aziatische lieveheersbeestje bleek een goede bestrijder van bladluizen in kassen en op laanbomen waar bladluizen plakkerige honingdauw lekken op auto’s.

Het Aziatische lieveheersbeestje bij de paring.

Na verloop van tijd bleek echter dat dit insect, dat hier nauwelijks natuurlijke vijanden kent, ook inheemse lieveheersbeestjes verslindt. Bovendien overwintert de Aziatische variant in grote aantallen in huizen en andere gebouwen waar het door poep voor grote overlast kan zorgen. Verder is gebleken dat dit insect, als de bladluizen op zijn, zich te goed doet aan druiven, waardoor wijn ernstig in smaak wordt aangetast.

Universiteit Wageningen deed experimenten met inheemse lieveheersbeestjes en de Aziatische soort. Eerder was al bij laboratoriumproeven gebleken dat een fysiek gevecht tussen beide soorten altijd werd gewonnen door het Aziatische lieveheersbeestje. Maar in het echt? De onderzoeksters bedachten een slimme proefopzet met inheemse en exotische lieveheersbeestjes op bladeren van lindeboompjes. Hun gedrag is vele uren gevolgd.

De langdurige observaties leveren duidelijke gegevens op die nogal verschillen van de laboratoriumproeven. Inheemse lieveheersbeestjes ontsnappen vaak bij een contact met de Aziatische soort door weg te rennen of zich op de grond te laten vallen. Lukt dat echter niet, dan verslindt het zeer agressieve Aziatische lieveheersbeestje de twee Europese en ook in Nederland voorkomende soorten. Dit verklaart in belangrijke mate het succes van de exoot.

Follow Faqtman on Twitter