Binnenvetters hebben meer gezondheidsproblemen


Stille Willie? Mompelende mopperaar? Kruip uit je schulp en laat je horen. Mensen die negatieve emoties niet uiten, hebben meer gezondheidsproblemen.

Dit blijkt uit het onderzoek van Aline Pelle van de Universiteit Tilburg. Zij ontdekte dat negatief ingestelde hartfalenpatiënten veel minder vaak met hun klachten naar een arts of verpleegkundige gaan.

Ook de persoonlijkheid van de partner kan van grote invloed zijn bij hartfalenpatiënten. Pelle onderzocht patiënten met een zogenaamde Type D persoonlijkheid: zwaarmoedige piekeraars. Deze mensen ervaren veel negatieve emoties en uiten deze niet uit angst voor afwijzing door anderen.

Het was al bekend dat dit persoonlijkheidstype bij hartpatiënten samenhangt met angst en depressie en verminderde gezondheidstoestand. Veel van de negatievelingen bleken bij klachten van hartfalen geen contact op te nemen met de arts of gespecialiseerd verpleegkundige. Hierdoor hadden zij een zes keer grotere kans op een verslechterende gezondheidstoestand dan normale hartpatiënten.

Niet alleen de persoonlijkheid van de patiënt heeft grote invloed heeft op de stemming van de patiënt. Ook de persoonlijkheid van de partner speelt een grote rol. Met name de combinatie binnen het koppel bleek van belang te zijn. zwaarmoedige patiënten met een vrolijke partner rapporteerden de laagste huwelijkskwaliteit, nog lager zelfs dan de Type D patiënten met net zo’n negatief ingestelde partner.

Hoewel een Type D persoonlijkheid samenhangt met allerlei negatieve gezondheidsuitkomsten, bleek uit de resultaten van Pelle dat er geen relatie is met een grotere kans op overlijden bij hartfalen. Met deze ontdekking weerlegt Pelle resultaten van eerder onderzoek.

Foto: Seeks2Dream
Foto: Seeks2Dream