Binnen 50 jaar mens klonen


Binnen een halve eeuw zijn we in staat om een mens te klonen. Dode kinderen kunnen op die manier weer tot leven worden gewekt, lichaamsdelen kunnen worden opgekweekt. Deze voorspelling is gemaakt door Sir John Gurdon, een van de meest vooraanstaande kloonexperts ter wereld. Hij kloonde in 1996 voor het eerst een compleet zoogdier, het schaap Dolly.

Straks realiteit?
Tegen het BBC radioprogramma The Life Scientific zei Gurdon dat de ontwikkeling van klonen razendsnel is gegaan. In de jaren zestig kloonde hij voor het eerst een kikker, in de jaren negentig het eerste zoogdier.

Als je die lijn doortrekt, dan komen we vanzelf binnen 50 jaar op mensen uit. Op zijn vroegst over 10 jaar, op zijn laatst over 100 jaar, aldus de specialist.

Een menselijke kloon is in feite een tweeling, vertelde Gurdon. Als een kind dood gaat voor het een volwassen karakter heeft kunnen ontwikkelen, zou je dus gewoon een nieuw exemplaar kunnen maken. Die ziet er exact hetzelfde uit en heeft genetisch – lichamelijk – gezien hetzelfde potentieel in het leven.

Volgens de Brit zouden veel rouwende ouders daarmee geholpen zijn. Maar het gezond verstand zegt dat het natuurlijk ook nogal wat psychische problemen kan opleveren.