Binnen 1000 dagen robot op maan


Een groep ingenieurs van Nasa wil snel terug naar de maan. Voor een prikkie. Dus gaat er geen mens mee, wel een robot.

De Nasa heeft de smaak te pakken. De ruimtevaartorganisatie stuurt morgen voor het eerst een ‘menselijke’ robot de ruimte in, naar station ISS. Als dat goed gaat, dan is een humanoïde robot op de maan de volgende stap.

Bij Nasa draait al een tijdje project M, een project om te kijken of het mogelijk is terug te keren naar de maan. Alleen ketsen de meeste plannen af op de grote hoeveelheden geld die nodig zijn voor een nieuwe bemande missie.

De robonaut, de eerste menselijke robot die morgen de ruimte in gaat.
Gelukkig kost het sturen van een robot maar een fractie van de prijs, 200 miljoen dollar, in vergelijking met een bemande maanvlucht (150 miljard dollar).

Nasa heeft nog zo veel materiaal liggen, dat het niet nodig is om een nieuwe maanlander te bouwen. Vandaar dat de kosten laag kunnen blijven en het project snel van start kan gaan. Volgens Nasa is het mogelijk om ‘binnen duizend dagen’ een grote stap voor de mensachtige robot te maken en rond te lopen op onze grootste satelliet. Nu alleen nog de handtekening van de president en de volgende missie naar de maan kan beginnen.

Follow Faqtman on Twitter