Bijziendheid genetisch bepaald? De muiterij op de Bounty zal het leren


Muiterij op de Bounty

Tot nu toe dachten artsen dat bijziendheid door omgevingsfactoren werd veroorzaakt. Televisiekijken, lezen, bij kunstlicht werken werden allemaal als oorzaken aangewezen. Toch kan er ook een genetische component zijn die zorgt dat de één wel en de ander niet bijziend wordt. Deze ontdekking heeft een rare historische oorzaak: de muiterij op de Bounty.

Deze roemruchte en vaak verfilmde muiterij uit de 18e eeuw zorgde er voor dat de muiters uiteindelijk op Pitcairn eiland terecht kwamen, een tochtige rotspunt in de Stille Zuidzee. Een deel van de nazaten van deze muiters werd later naar een ander eiland overgebracht: Norfolk. Dat eiland maakt nu deel uit van Australië.

Onder bewoners van Norfolk die afstammen van de muiters van de Bounty komt veel minder bijziendheid voor dan onder andere Australiërs, zo ontdekten onderzoekers van het Lions Eye Institute in Perth (Australië). De grote vraag is uiteraard waarom. Dat moet genetisch bepaald zijn, zo denken de onderzoekers. Daarom proberen ze nu het genoom van de Bounty-nazaten te kraken.

De muiters van de Bounty trouwden uiteindelijk met vrouwen van Tahiti en andere eilanden in de Stille Zuidzee. Hun achter-achterkleinkinderen zijn dus van gemengde afkomst. Welke genen zorgen voor de goede ogen: de Europese of de Tahitiaanse? Als de genetische opbouw van de Norfolkers bekend is, moet dan bekend zijn. Wellicht dat er dan betere behandelingen voor bijziendheid gemaakt kunnen worden.