Bijtende honden beetje depri


Honden die grommen, blaffen en bijten zijn niet per se agressief van aard, ze lijden wellicht gewoon aan een depressie.

We kennen ze allemaal, mensen die stemmingswisselingen hebben, het glas zonder uitzondering altijd half leeg zien en nergens energie voor hebben. Depressie, luidt vaak de diagnose. Nieuw is dat honden er ook last van kunnen hebben.

Een studie onder honden toont aan dat exemplaren die veel grommen en bijten meestal lagere niveaus van de feel-good stof serotonine in de hersenen hebben dan rustigere, gelukkige huisdieren. Bij de mens leidt een laag serotonineniveau tot depressie, angst en stemmingswisselingen.

'...ik zie er geen gat meer in...'
'...ik zie er geen gat meer in...'

De ontdekkers van deze dierendepressies, een onderzoeksteam van de universiteit van Zaragoza in Spanje, denken dat huisdieren vaker prozac voorgeschreven moeten krijgen. Daarmee zouden gedragsproblemen bij honden voorkomen kunnen worden.

In Nederland zijn 150.000 ‘bijtincidenten’ per jaar. Rond de 12.000 moeten zich in het ziekenhuis laten behandelen voor een hondenbeet. Wellicht zouden deze aantallen flink naar beneden kunnen door pilletjes.

In 2007 is het farmaceutische bedrijf Eli Lilly gestart met een vorm van Prozac gericht op honden die lijden aan ‘verlatingsangst’. De pillen hebben een rundvlees smaak. De studie verschijnt deze maand in het tijdschrift Applied Animal Behaviour Science.

Beeld: © Jouke Van Keulen | Dreamstime.com