Bijt meer nagels


duimelen

Kinderen die op hun duim zuigen en op hun nagels bijten, krijgen meestal op een bepaalde leeftijd van hun ouders te horen dat ze daar mee moeten ophouden. Toch doen verstandige ouders dat niet. Kinderen die hun vingers veel in hun mond steken, hebben minder last van allergieën.

Die ontdekking is gedaan door McMaster University in Canada. Ze bestudeerden 1037 kinderen die werden geboren in het tijdvak 1972–1973 in Dunedin, Nieuw-Zeeland. De baby’s van toen werden op 5, 7, 9 en 11-jarige leeftijd uitgebreid onderzocht en op de leeftijd van 13 en 32 jaar nog eens opgeroepen voor een huidtest.

Daaruit kwam naar voren dat 31 procent van de kinderen op jonge leeftijd duim zoog of nagels beet. Zij hadden op latere leeftijd een lagere kans (38 procent) op een allergie dan kinderen die hun vingers uit hun mond hielden (49 procent). Kinderen zie zowel duim zogen als nagels beten, waren nog beter af, daarvan had later maar 31 procent een allergie.

De duimelaars waren vooral beschermd tegen gebruikelijke allergieën, als gras en huismijt. Het zuigen op vingers hielp niet tegen astma en hooikoorts. Hoe het precies werkt, weten de onderzoekers niet. Ze vermoeden dat door het zuigen op vieze vingers het immuunsysteem wordt getraind. Maar hoe dat gaat, is niet bekend. Ook niet waarom deze methode alleen werkt tegen bepaalde allergieën en niet tegen andere.

Deze studie, gepubliceerd in het vaktijdschrift Pediatrics, is de zoveelste die wijst op het nadeel van te grote hygiëne bij opgroeiende kinderen. Ook andere microbiologen hebben ontdekt dat een beetje vuil goed is voor kinderen.