Bijna helft Italianen analfabeet?


Niet minder dan 47 procent van alle Italianen zou moeite hebben met lezen en schrijven, zegt een internationale organisatie.

De World Literacy Foundation houdt komende week een conferentie over analfabetisme in Oxford. Daar zal een onderzoek worden gepresenteerd naar het vermogen om te lezen en schrijven van mensen in tachtig landen. Delen van dit rapport zijn gelekt naar de Australische en Britse pers. De cijfers zijn sensationeel.

© Christopher Elwell | Dreamstime.com

Zo zou liefst 47 procent van alle Italianen ‘functioneel analfabeet’ zijn. Dat betekent dat ze moeite hebben om een simpel briefje te schrijven of een menu te lezen. Een verkeersbord langzaam lezen gaat misschien nog net.

Ook België, Ierland, de Verenigde Staten en Groot Brittannië doen het met rond de 20 procent analfabeten niet veel beter. Dat betekent dat iedere vijfde scholier niet voldoende kennis opdoet om als volwassene een normale sollicitatiebrief te schrijven. Nederland doet het redelijk, met 10,5 procent functioneel analfabeten.

Hoe de cijfers zijn berekend – en hoe serieus de Italiaanse regering ze moet nemen – is niet bekend, aangezien het rapport officieel nog niet is gepubliceerd. Het Britse ministerie van Onderwijs heeft al wel gereageerd en de cijfers ‘schokkend’ genoemd, aldus de schandaalkrant The Sun.

Follow Faqtman on Twitter