Bijna-dood ervaring verklaard


Wetenschappers zeggen nu alle effecten van een bijna-dood ervaring te kunnen verklaren. Alleen de tunnel nog niet.

Voor veel mensen die een bijna-dood ervaring hebben gehad, is het een keerpunt in hun leven. Ze staan daarna zelfverzekerder in het leven, omdat ze hebben gezien dat er een hiernamaals is. Alleen is de wetenschap het niet helemaal met ze eens. Wat ze mee hebben gemaakt is in feite high zijn.

Onderzoekers van de University of Edinburgh (Schotland) onderzochten 58 mensen die een bijna-dood ervaring hadden gehad. Opmerkelijk: dertig van die mensen hadden geen levensbedreigende situatie meegemaakt; ze hadden geen hartstilstand of iets dergelijks gehad.

Maar ook de mensen die wél op het randje van de dood hadden gebalanceerd, hadden dingen meegemaakt die verklaard kunnen worden, aldus de Schotten. Het gevoel van euforie, het uit je lichaam treden, het ontmoeten van mensen die al dood zijn – alle symptomen van een klassieke bijna-dood ervaring komen ook voor bij andere ziekten.

Zo rapporteren mensen met de Ziekte van Parkinson ook dat ze dode familieleden soms zien. Uit je lichaam treden is een kwestie van een bepaald deel van de hersenen extra stimuleren; wetenschappers kunnen dat gevoel tegenwoordig oproepen door een stroompje naar je brein te sturen.

De euforie verklaren de Schotten door de aanmaak van ketamine in je hersenen. Dieren die in het nauw worden gebracht, produceren deze chemische stof in grote hoeveelheden. Het geeft je het gevoel high te zijn.

Het enige dat de onderzoekers niet kunnen verklaren is het gevoel in een tunnel te zijn en richting een wit licht te gaan. Ze vermoeden dat het te maken heeft met een zuurstofgebrek in de ogen, maar zeker weten doen ze het niet.

Follow Faqtman on Twitter