Bijensterven slecht voor bloemen


Doordat er steeds minder bijen zijn, worden bloemen ook niet meer voldoende bestuift. Gaat de hele natuur naar de knoppen?

Er zijn steeds minder bijen. Waarom dat zo is, blijft speculeren. Sommige wetenschappers denken dat het met radiostralen te maken heeft (het sterven van de bijen houdt gelijke tred met de opkomst van mobiele telefoons), andere geven de toenemende verstedelijking de schuld. Wat ook de oorzaak is, het grote bijensterven zorgt voor problemen bij bloemen.

Twee bijen bestuiven een bloem. Foto: Mila Zinkova.

Tot die conclusie komen wetenschappers van de universiteit van Toronto in Canada.

Ze onderzochten bloemen in het middenwesten van de Verenigde Staten en zagen dat de afgelopen twintig jaar het aantal bestuivingen met de helft is gedaald. Daardoor komen er steeds minder nieuwe bloemen, waardoor de bijen nog minder habitat hebben. Ook het aantal vlinders en andere insecten daalt daardoor dramatisch.

Volgens de onderzoekers bestaat er door klimaatverandering ook een ‘mismatch’ tussen het moment dat de bijen op zoek gaan naar nectar en het moment dat de bloemen opengaan.

De onderzoekers, die een afgelegen stuk land bestuderen sinds de late jaren tachtig, denken dat hun ontdekking een waarschuwing is voor andere landen met een gematigd klimaat. Overal sterven bijen de afgelopen jaren in alarmerend tempo. Als we niet uitkijken heeft dat een domino-effect op andere delen van de natuur.

Het onderzoek staat in het komende nummer van Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences.