Meeste stemmen gelden bij bijen


Honingbijen gebruiken democratische besluitvorming om een nieuw nest te zoeken.

Als een bijenkolonie aan het eind van de lente of het begin van de zomer te vol raakt, worden er duizenden bijen op pad gestuurd om een nieuwe locatie te vinden. Deze ‘verkenners’ bekijken een aantal locaties en melden daarna met een bijendans welke locaties er zijn en hoe goed ze zijn. Een zeer goede plek wordt aangegeven met een langere dans.

Bijen
Bijen beslissen bij meerderheid, net als in een parlement. Foto: dni777

De plaatsen met de beste aanbevelingen worden ook door andere verkenners bekeken, en de knoop wordt uiteindelijk doorgehakt als er genoeg bijen van overtuigd zijn. De bijen hebben geen overzicht van alle plekken, maar moeten op elkaars onderzoek vertrouwen. De inzet van duizenden individuele bijen komt op deze manier samen in een soort collectieve besluitvorming.

Thomas Seeley, onderzoeker aan de Cornell University en schrijver van het boek ‘Honeybee Democracy’, vindt dan ook dat de mens een voorbeeld aan de democratische bijen kan nemen. Wij zouden er ook goed aan doen om uit te gaan van wederzijds vertrouwen en het gemeenschappelijk belang, zo betoogt hij.

Seeley gaf in een eerder onderzoek nog een opvallend gegeven aan: de bijen komen niet zozeer tot compromissen of een consensus. Ze kiezen er dus niet voor om een plek te ‘gedogen’ waar niemand echt een probleem mee heeft, maar die ook niet bijzonder goed is. Ze kiezen voor het debat en meerderheid van ‘stemmen’ om tot allerbeste keuze te komen.

Foto: dni777