Bijen kunnen tellen en rekenen


Bijen kunnen tellen en rekenen

Bijen kunnen tellen en rekenen. Dat concluderen onderzoekers van het Australische Royal Melbourne Institute of Technology na experimenten. Optellen en aftrekken lukt even goed, terwijl het brein van een bij toch maar een heel klein dingetje is. Het betekent dat hersengrootte niet alles is als het om intelligentie gaat.

De Australiërs stopten bijen in een labyrint. Daarin troffen de diertjes symbolen, die voor de cijfers 1 tot en met 5 stonden, en kleuren. Blauw voor optellen en geel voor aftrekken. Het labyrint kwam uit op een Y-vormige splitsing, waar de bijen moesten kiezen tussen twee oplossingen voor problemen als 3 geel 1. Het juiste antwoord – 2 – werd beloond met een suikeroplossing, bij een fout antwoord stond er een kom met een bitter drankje klaar.

Het duurde even voor de bijen doorhadden hoe ze gegarandeerd bij de lekkernij konden komen. Maar toen ze dat hadden geleerd, kozen ze tot 75 procent voor de juiste uitgang. De Australiërs concluderen daaruit dat de diertjes een basaal wiskundig inzicht hebben. Wellicht gebruiken ze dat in de natuur ook.

Biologen dachten tot nu toe dat een dergelijk ingewikkeld redenatieproces alleen bij dieren met grotere hersens mogelijk was. Maar zelfs de bescheiden bij, met het kleine hersenpannetje, is dus in staat om te tellen en te rekenen. Het helpt biologen wellicht om een beter begrip te krijgen van dierlijke intelligentie.

Bijen communiceren ook, door een soort dansje te doen. Daarbij gebruiken ze zelfs een primitieve grammatica, ontdekte bioloog Karl von Frisch in de jaren zestig. Toen hij daarvoor de Nobelprijs kreeg, sloot hij zijn speech af met de woorden: ‘Het is denkbaar dat sommige mensen deze dingen niet zullen geloven. Ikzelf had in het begin twijfels.’ Die woorden zijn nu weer van toepassing.