Bijen houden van peuk en koffie


Veel mensen willen een sigaret en een kop koffie om de dag te beginnen. Bijen ook.

Geef bijen een keuze, en ze zoemen het liefste naar bloemen waar nicotine en cafeïne aan zijn toegevoegd. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Haifa (Isarël). Bijen bezoeken bloemen om nectar te zoeken. Daarvan maken ze honing.

De meeste bloemen produceren ‘onschuldige’ nectar, waar hoofdzakelijk suikers in zitten. Maar sommige planten scheiden ‘stoute’ nectar uit, waar cafeïne en nicotine in zit. Bijen zijn verzot op die bloemen.

Stoute bijtjes. Foto: Wolfpix
Stoute bijtjes. Foto: Wolfpix

Nicotine is van nature aanwezig in bloemen van de tabakboom, terwijl de cafeïne wordt gevonden in citrus bloemen – vooral die van grapefruit. Om te onderzoeken of bijen inderdaad zo dol zijn op cafeïne en nicotine, maakten de onderzoekers kunstmatige nectar. Die bestaat uit suiker en verschillende hoeveelheden cafeïne en nicotine. Als test werd ook ‘schone’ nectar aangeboden, met alleen suiker.

De resultaten toonden aan dat de bijen een duidelijke voorkeur hebben voor de allerhoogste niveaus nicotine en cafeïne.

Volgens de onderzoekers is de kans groot dat sommige bloemen stoute stofjes bevatten omdat ze daardoor populairder worden onder bijen. Ze willen nu verder onderzoeken of bijen net als mensen verslaafd raken aan nicotine en cafeïne en daarom steeds terugkeren bij dezelfde soort bloemen.