Bijbelse vaas onthult geheim


Israëlische onderzoekers hebben een 3000-jaar-oude inscriptie op een vaas ontcijferd. Fragmenten van de vaas werden gevonden tijdens opgravingen in Ela-vallei in de buurt van Jeruzalem drie jaar geleden, zo heeft de Israel Antiquities Authority bekend gemaakt.

De woorden in Kanaänitische schrift waren slechts leesbaar nadat de honderden fragmenten aan elkaar waren gelijmd. Toen verscheen de naam Ishbaal Ben Bada.

Het is de eerste keer dat de naam Ishbaal verschijnt op een oude inscriptie, zeggen medewerkers van het Archeologisch Instituut van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Zijn naam wordt in de Bijbel genoemd als een van de leiders in het koninkrijk van Israël. Ishbaal werd vermoord en onthoofd door moordenaars, zijn hoofd werd gebracht naar koning David in Hebron.

De scherven werden gevonden in een oud fort genaamd Khirbet Kajafa. De Bijbelse strijd van David tegen Goliath zou daar in de buurt hebben plaatsgevonden. Het is de vierde inscriptie uit de periode van het Koninkrijk van Juda, die daar is gevonden binnen vijf jaar.