Bij twijfel niet trouwen


Vrouwen die twijfelen of ze wel met een bepaalde man moeten trouwen, doen er goed aan om het huwelijk af te zeggen. Ze lopen een 2,5 keer zo hoge kans om 4 jaar later gescheiden te zijn. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Californi├ź in Los Angeles. Ze volgden gedurende enkele jaren 232 pas gehuwde paartjes en deden uitgebreide interviews met ze.

Vooral vrouwen die vooraf twijfelden, hadden naar hun buikgevoel moeten luisteren. Zelfs als ze na vier jaar nog wel getrouwd waren, rapporteerden deze vrouwen minder bevrediging en huwelijksgeluk. Hun echtgenoten waren ook veel minder gelukkig dan voor hun huwelijk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het vooral mannen zijn die twijfelen; 47 procent hinkt op twee gedachten. Bij de vrouwen is dat 38 procent. Vier jaar later is 19 procent van die vrouwelijke twijfelaars gescheiden, tegen 8 procent bij de niet-twijfelaars. Bij de mannen scheidt 14 procent van de twijfelaars, tegen 9 procent van de niet-twijfelaars.

Volgens de onderzoekers zijn de meeste twijfels terecht. Ook al kun je nog niet benoemen wat het probleem is, onbewust heb je dingen waargenomen bij je aanstaande die je niet aanstaan. Daarom is het in die gevallen verstandig de witte jurk nog even niet te bestellen.

Follow Faqtman on Twitter