Bij elk gezicht een naam


Een foto is genoeg om alles over je te weten te komen, als het aan Google ligt.

Het bedrijf wil een mobiele applicatie uitbrengen waarmee een foto van iemand genoeg is om zijn of haar naam, emailadres en telefoonnummer te weten te komen. De persoon die gefotografeerd wordt, moet hier wel toestemming aan verlenen.

Hartmut Neven, die zich bij Google bezighoudt met gezichtsherkenning, onthulde dit ambitieuze idee vandaag aan CNN. Idee, inderdaad, want of de software er gaat komen is nog maar de vraag. Google en privacy is al jaren geen gelukkige combinatie.

Gaan we elkaar in de gaten houden of valt het allemaal wel mee? Foto: Flickr

De officieuze slogan van Google is ‘Don’t be evil’, maar er zijn steeds meer critici die hier niets van geloven. Gmail, Chrome, Google Ads, Streetview en natuurlijk de zoekmachine zelf zijn bijna onvermijdelijk op internet, maar organisaties die zich druk maken om privacy hebben moeite met bijvoorbeeld het afluisteren van draadloze netwerken en het verzamelen van informatie voor gepersonaliseerde advertenties.

Google trekt zich deze kritiek genoeg aan dat ze de app niet zomaar op de markt gaan brengen zonder eerst het privacybeleid kort te sluiten. Volgens Neven is dat de enige reden dat het niet al beschikbaar is.

Google is al enkele jaren bezig met gezichtsherkenning. Als het bedrijf het zou willen, zou het de app vandaag al kunnen lanceren én zorgen dat je foto’s op Facebook en Flickr gemakkelijk met namen van mensen kunt linken, aldus Neven.

Neven geeft aan dat mensen ’terecht’ niet willen dat iedere wildvreemde zomaar aan je nummer kan komen. Hij voegt er echter gelijk aan toe dat hij verwacht dat veel mensen hun toestemming zullen geven omdat het ‘handig’ is. Het lijkt er dan ook op dat Google de nieuwe app voorzichtig wil brengen.

Bron foto: Flickr