Bij Australië zwemt superhaai


Nee, de onderzoekers willen de Australiërs niet de stuipen op het lijf jagen. En nee, ze hebben er nog nooit eentje in het echt gezien. Maar ja, waarschijnlijk zwemt er voor de kust van het continent een superhaai rond die ‘gewone’ witte haaien kan opeten.

Ze komen tot die conclusie na het bestuderen van data die door een peilzender is doorgegeven. De zender zat vast aan een 3 meter lange witte haai voor onderzoek. Ineens ging de haai over een langere afstand extreem snel zwemmen. Daarna dook de haai tot een diepte van 580 meter, dieper dan haaien normaal gaan. Toen gaf de thermometer op de zender ineens aan dat de temperatuur steeg tot 25 graden.

Hoewel deze gebeurtenissen al in 2003 plaats hadden, is al die tijd een raadsel geweest wat er was gebeurd. Het lijkt er op dat op de haai is gejaagd en dat hij uiteindelijk in de maag van een ander dier terecht is gekomen. Het enige probleem: witte haaien staan bovenaan de voedselketen; ze hebben geen vijanden behalve de mens.

In een documentaire over dit geval, gemaakt door de gerenommeerde zender Smithsonian Channel, vertellen de onderzoekers dat ze na al die tijd tot een ongebruikelijke conclusie zijn gekomen: er is een nog grotere haai. Deze Shark Alpha leeft waarschijnlijk diep in de zee en komt alleen richting het oppervlak om andere haaien te eten.

Het hoeft overigens geen nieuwe soort te zijn, het kan ook gaan om een witte haai die door genetische mutatie of ziekte veel groter is gegroeid dan soortgenoten. Nauwelijks een geruststelling voor Australiërs die naar het strand gaan. Wel denken de onderzoekers dat dit dier waarschijnlijk geen mensen eet.