Bierschuim voor veiligheid


Kelners en barvrouwen weten het al lang: bier mors je veel minder vaak dan wijn. Komt door de schuimkraag, is nu ontdekt. Slechts een klein schuimlaagje is al genoeg om de schommelingen van het vloeistofoppervlak te dempen. Met hulp van een hogesnelheidscamera wisten onderzoekers van New York University te zien dat een laag van slechts vijf belletjes al genoeg zijn om de schommeling met 10 procent af te laten nemen.

Ze zagen ook hoe dat komt. De bewegingsenergie van het glas die zou zorgen voor een wild klotsende vloeistof, werd omgezet in wrijvingsenergie tussen de belletjes en de rand van het glas. Dat schrijven ze in hun onderzoeksrapport, gepubliceerd in vakblad Physics of Fluids.

Heel boeiend, maar wat is de relevantie van dit onderzoek? Die ligt ver buiten de kroeg, volgens de onderzoekers bewijst hun vondst dat het verstandig is aan olie en benzine een schuimlaag toe te voegen, zodat het minder klotst in de tankwagen. Die willen daardoor nog wel eens omslaan. Zelfs raketbrandstof zou stiller in de tank hangen op weg naar de ruimte. Het enige dat nodig is: een beetje schuimmiddel.