Bier om te helpen herinneren


Een lange avond bier drinken zorgt er meestal voor dat mensen dingen vergeten, maar bier is niet alleen slecht voor het geheugen. Een stofje in het gouden vocht beschermt volgens wetenschappers de hersenen tegen ziektes als Alzheimer, Parkinson en dementie.

Regelmatig bier drinken kan het aftakelingsproces van dementie zelfs vertragen, dat hebben wetenschappers van de Chinese Lanzhou universiteit ontdekt. Een van de hoofdingrediënten van bier is hop en in hop zit xanthohumol en dat stofje beschermt hersencellen.

Xanthohumol is volgens de traditionele Chinese geneeskunde een wondermiddel. Het beschermt het hart, gaat kanker tegen, helpt virussen afstoten, werkt tegen overgewicht en werkt ook tegen ontstekingen. Het zou vooral in gedroogde hop van vrouwelijke planten zitten.

Hoofdonderzoeker Jianguo Fang vertelt in the Journal of Agricultural and Food Chemistry dat hij dacht dat xanthohumol de hersens gezond zou kunnen houden en besloot dit te testen. Zijn team isoleerde moleculen van het wondermiddel en testte in een laboratorium wat die deden met rattenhersens.

In het vaktijdschrift vertelt Fang over de resultaten. Hij denkt dat xanthohumol in bier het aftakelingsproces van veelvoorkomende neurologische ziektes kan vertragen en suggereert dat er gewerkt moet worden aan nieuwe geneesmiddelen met het stofje als een van de bestanddelen.

Foto: Flickr.com/shawnhoke