Bier is in het glas al lekker


Je wordt al een heel klein beetje dronken door alleen maar naar bier te kijken. Met dat opmerkelijke nieuws komt de Indiana University in de Verenigde Staten. Onderzoekers scanden de hersenen van 49 mannen voor en tijdens het drinken van frisdrank en bier. Sommige van de mannen waren sociale drinkers; anderen zware drinkers. Er waren geen geheelonthouders onder de proefpersonen.

De hersenen van de mannen die het bier proefden, produceerden meer dopamine dan de mannen die frisdrank tot zich namen. Deze stof zorgt voor een gelukzalig gevoel en komt bijvoorbeeld ook vrij bij seks. De mannen met een familiegeschiedenis van alcoholisme produceerden meer dopamine dan de mannen wiens families matig met alcohol omgingen.

Conclusie: het menselijk lichaam anticipeert op de effecten van alcohol. Waarschijnlijk omdat we het gevoel nastreven ietsje dronken te zijn. Er wordt alvast een euforisch gevoel opgewekt nog voor de alcohol in je bloed komt. Hoe sterker dat euforische gevoel, des te groter de kans dat je gevoelig bent voor alcoholisme.

Het onderzoek staat beschreven in het vakblad Neuropsychopharmacology.